Το χειμώνα του 2005, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, ο μουσικός Κώστας Λειβαδάς, η τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκακαι η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ δημιούργησαν την μουσικοθεατρική παράσταση «Έχω άνθρωπο», βασισμένοι σε 12 ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων και την ανέβασαν στον Ζυγό στην Αθήνα. Τι σχέση έχει η κοινωνιολογία και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αυτήν την παράσταση; Ένα από τα κείμενα ήταν βασισμένο στο βιβλίο του με τίτλο «Η οδύνη των ανέργων» .
Η παράσταση
Ιστορίες για την ανεργία, για μοναχικούς ανθρώπους, για τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και για τον έρωτα και τη χαρά της κάθε μέρας. Τραγούδια λαϊκά ως αντίδοτο ελπίδας. Μελωδίες, στίχοι και κείμενα που συνθέτουν τη μουσική παράσταση «Έχω άνθρωπο» που έφτιαξαν ο Θοδωρής Γκόνης και ο Κώστας Λειβαδάς.
«Η παράσταση είναι σαν μια απάντηση σε όλο αυτό το χαρούμενο τίποτα που πουλάει παντού», λέει ο Θοδωρής Γκόνης.
Παρούσα η Γιώτα Νέγκα με τη γνήσια λαϊκή φωνή της που τραγουδάει από Τσιτσάνη και Χατζιδάκι («Ο Γιάννης ο φονιάς») μέχρι Καραΐνδρου («Άρρωστη καρδιά»), Λοΐζο («Έχω έναν καφενέ») αλλά και Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, με τον οποίο έκανε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία «Με τα μάτια κλειστά» και βεβαίως τα νέα τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και μουσική Κώστα Λειβαδά. «Όλοι αναγνωρίζουν τον λαϊκό μου πυρήνα. Το σήμερα άρχισα να το βιώνω μέσα από τη δισκογραφία και σ΄ αυτό με βοήθησαν πάρα πολύ οι άνθρωποι που συνεργάστηκα», λέει άλλωστε η ίδια.
Παρούσα όμως και η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ, που δένει τη μουσική με τον λόγο και συνδέει την ευρύτερη ιστορία, που συντίθεται από διαφορετικά κείμενα, αλλά και από τα τραγούδια. Παρόντες και ο Παντελής Θαλασσινός, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Και αν το καστ επί σκηνής έχει ενδιαφέρον, τι γίνεται με το φιλοθεάμον κοινό; «Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα, αλλά εγώ βλέπω ότι υπάρχει ένα κοινό σταθερό, που ενδιαφέρεται, που ψάχνει, που ανταμείβει τα καλά πράγματα. Μπορεί να μην προβάλλεται αυτό το κοινό ή μπορεί να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης παραστάσεις όπως το “Έχω Άνθρωπο”, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν» υποστηρίζει η Γιώτα Νέγκα.
Ο δίσκος- Νερά και ονόματα
Η πολύ πετυχημένη παράσταση δεν άργησε να γίνει και δίσκος, με τίτλο «Έχω άνθρωπο» . Μάλιστα, το κείμενο του Νίκου Παναγιωτόπουλου μετατράπηκε και σε ένα υπέροχο τραγούδι με τίτλο «Νερά και ονόματα», με τους εξής στίχους:
Εκεί που αλλάζουνε τα ρούχα τους οι εργάτες
και βάζουν τα παλιά στις όμορφές τους πλάτες
εκεί θα γίνω εγώ μια μαρμαρένια βρύση
να `ρθει ο χρόνος κι ο καιρός να με σκαλίσει
να σκάψει επάνω μου ονόματα και τόπους
στιχάκια ερωτικά, συνθήματα και κόπους
να σκάψει μια καρδιά μικρή ερωτευμένη
να στάζω εγώ στους χτύπους της δεμένη.
Νερά να στάζω και ονόματα
νερά και διψασμένους τόπους
να σκύβουν χείλη κατακόκκινα
μέσα σε χτύπους και σε κρότους
νερά να στάζω και ονόματα
νερά και διψασμένους τόπους.
Το Λαύριο, ο Βόλος, η Ερμούπολη
η Έδεσσα, η Άρτα, η Δραπετσώνα
να κάνουν χούφτες τα χεράκια τους
να στάζω δάκρυ σαν εικόνα.
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο φορές που βιβλίο του Ν. Παναγιωτόπουλου μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό προϊόν. Η δεύτερη ήταν η παράσταση «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά».