Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Pierre Bourdieu

Περιήγηση:
Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Pierre Bourdieu
Ο διευθυντής του ΚΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπήρξε μαθητής και ύστερα στενός συνεργάτης και φίλος του μεγάλου Γάλλου κοινωνιολόγου Pierre Bourdieu. Τόσο τα κείμενα του, όσο και τα κείμενα των έτερων συνεργατών του που δημοσιεύονται στο περιοδικό μας εμφορούνται από τις διδαχές του σπουδαίου αυτού ερευνητή. Από την αντίληψη του για τον κοινωνικό χώρο, μέχρι την ανδρική κυριαρχία, ο Pierre Bourdieu έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνιολογική σκέψη και δεν θα μπορούσαμε παρά να τον ευγνωμονούμε και να επιχειρούμε να συνεχίσουμε το έργο του.
 
Γι’ αυτό, αποφασίσαμε μία εβδομάδα πριν την επέτειο του θανάτου του (23/1/2002) να πραγματοποιήσουμε ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του, με διάφορες εικόνες και βίντεο στη σελίδα μας στο Facebook.
 
Το αφιέρωμα
 
Ξεκινήσαμε με ένα μοντάζ από επιλεγμένα αποσπάσματα από την ταινία «Η κοινωνιολογία είναι μια πολεμική τέχνη» (σκηνοθεσία: P. Carles), μια ταινία για την κοινωνιολογία και τον P. Bourdieu.
 

«Η κοινωνιολογία είναι μία πολεμική τέχνη» – Γκράφιτι έξω από το Κολλέγιο της Γαλλίας

 
Ακόμη, δημοσιεύσαμε το βίντεο που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες του κύκλου δράσεων «Για μια δημόσια εμπειρία» που είχε διοργανωθεί από το ΚΕ στο Μετρό Συντάγματος τον Μάρτιο του 2019, στο οποίο ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης απήγγειλε κείμενα του διάσημου Γάλλου κοινωνιολόγου.

Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε μία ανασκόπηση στις φωτογραφίες που τράβηξε ο P. Bourdieu στην Αλγερία εν μέσω του Πολέμου, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, οι οποίες μάλιστα μετατράπηκαν σε έκθεση φωτογραφίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο.
 
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε σε ένα αφιέρωμα για τον Bourdieu να παραλείψουμε το σημαντικότερό του έργο, «Η Διάκριση», το οποίο, το 1979, θεωρήθηκε από τη Διεθνή Κοινωνιολογική Ένωση ως ένα από τα 10 πιο σημαντικά βιβλία κοινωνιολογίας του 20ού αιώνα. Γι’ αυτό, δημοσιεύσαμε ένα σχήμα από το βιβλίο, που εξηγεί το πώς διανέμονται τα διάφορα είδη κεφαλαίων των κοινωνικών υποκειμένων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Τέλος, επιλέξαμε ορισμένα από τα σημαντικότερα γραπτά ου, δημιουργώντας τα παρακάτω αφισάκια: