Εκδηλώσεις: «Ο ρόλος των κοινωνικών επιστημόνων στην εποχή της κρίσης» σε Ελλάδα και Κύπρο

Περιήγηση:
Εκδηλώσεις: «Ο ρόλος των κοινωνικών επιστημόνων στην εποχή της κρίσης» σε Ελλάδα και Κύπρο
Η οικονομική κρίση ανέδειξε με έντονο τρόπο διάφορες μορφές κοινωνικής αθλιότητας στη χώρα μας, όπως και στην Κύπρο. Μπροστά σε αυτήν την αθλιότητα, οι κοινωνικοί επιστήμονες δεν μπορούν να μην έχουν λόγο και ενεργό ρόλο. Το ερώτημα για το ποιος πρέπει να είναι αυτός ο ρόλος αναλάβαμε να απαντήσουμε κι εμείς ως Κοινωνικές Επιστήμες, στα πρώτα χρόνια της κρίσης (2012-2013) σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε σε Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο του Ρεθύμνου και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αλλά και αφού (2018) η κρίση είχε εμπεδωθεί πλέον στην ελληνική κοινωνία, με το ερώτημα να παραμένει ακόμα επίκαιρο, στο ΕΚΠΑ. Είχαμε τη χαρά, μάλιστα, η τρίτη εκδήλωση να συγκεντρώσει επιστήμονες από πολλές χώρες της Δύσης. Κεντρικός ομιλητής και στις τρεις εκδηλώσεις ήταν ο διευθυντής του ΚΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 
1.Ο ρόλος του κοινωνικού επιστήμονα στην εποχή της κρίσης- Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ΞΕΝΙΑ- Μάιος 2012
 
Η εκδήλωση αυτή ήταν και η πρώτη του περιοδικού μας αφού είχε εκδοθεί το πρώτο του τεύχος. Εκτός του κ. Παναγιωτόπουλου, στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
Ευριπίδης Στεφάνου – πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σωτήρης Κονιόρδος – αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αντώνης Χουρδάκης – Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής Π.Κ.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο Γ. Λελεδάκης.
 
Σημαντικό είναι επίσης ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επίσημους θεσμούς, όπως ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
 
2.Ο ρόλος των κοινωνικών επιστημόνων σήμερα, στην εποχή της κρίσης- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας- Απρίλιος 2013
 
Η συνέχεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:
Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μιχάλης Ατταλίδης, Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νίκος Περιστιάνης, Πρόεδρος του Συμβουλίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σταύρος Τομπάζος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
Συντονιστής Ημερίδας: Αλέξιος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
 
Παρουσίαση εκδήλωσης
 
Μέσα στο πλαίσιο και των τελευταίων ετών, της εποχής της «Μεγάλης Κρίσης», εμφανίζεται, με εξαιρετική επίταση αυτή τη φορά ως απολύτως κοινωνικά αναγκαία η διαμόρφωση των όρων παραγωγής δράσεων και έργων με στόχο τόσο την εξάλειψη των πλαστών προβλημάτων ή των κακώς διατυπωμένων προβλημάτων όσο και την ανέλκυση και προβολή μιας σειράς μειζόνων ατομικών και συλλογικών προβλημάτων που δεν έχουν πρόσβαση στη διατύπωση και, ακόμη λιγότερο, στο δημόσιο χώρο. Όλα τείνουν να δείξουν πως είναι καιρός να θυμηθούμε πως βασική διάσταση αυτών των όρων αποτελεί η οργανωμένη δράση των επιστημόνων. Σήμερα, όπου οι κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις έχουν μια απίστευτη δύναμη που αποτελεί το εφαλτήριο για μια άνευ προηγουμένου συμβολική κυριαρχία τους που ασκείται και διαχέεται κυρίως από τα Μέσα Ενημέρωσης, δημιουργώντας τρομακτικές υλικές και συμβολικές επιδράσεις, οι διανοούμενοι και ειδικότερα οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι ιδιαίτερα απαραίτητοι στο πεδίο των αγώνων μέσω και μέσα στους οποίους διαμορφώνονται και αποκρυσταλλώνονται οι κυρίαρχες πολιτικές σκέψεις. Μια τέτοια θέση είναι ή μπορεί να γίνει καθολικά αποδεκτή; Και αν κανείς συμφωνήσει με αυτή τη θέση ποιες είναι οι γενικές προϋποθέσεις της πολιτικής παρέμβασης των επιστημόνων; Ποια μορφή μπορεί να πάρει αυτή η παρέμβαση; Ποιες μπορεί να είναι οι βασικές λειτουργίες αυτής της παρέμβασης;
 
3.Ο ρόλος των κοινωνικών επιστημόνων στην εποχή της κρίσης- Μάιος 2018-ΕΚΠΑ
 
Η παρούσα εκδήλωση, εκτός του ότι συνέχιζε την κουβέντα από εκεί που έμεινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είχε και την ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί επιστήμονες από διάφορες δυτικές χώρες, συγκροτώντας ένα μεγαλειώδες event που πλημμύρισε την αίθουσα «Άλκης Αργυριάδης».
 
Ομιλητές, εκτός από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ήταν επίσης οι :
Frank Dobbin- Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard
Klaus Dörre- Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Jenna
Maurice Godellier- Διευθυντής σπουδών (EHESS)- Ανθρωπολόγος, Επίτιμος διδάκτωρ (ΕΚΠΑ)
Michèle Lamont- Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας (Πανεπιστήμιο Harvard), πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας
Franz Schultheis- Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο St. Gallen, Πρόεδρος Ιδρύματος Bourdieu
 
Η επιτυχία της εκδήλωσης, για την οποία ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που προσήλθε, φαίνεται και από το παρακάτω βίντεο