Επιτυχημένη η εκδήλωση «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες»

Περιήγηση:
Επιτυχημένη η εκδήλωση «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες»

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)  «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα» στις 8 Νοέμβρη στο Ωδείο Αθηνών. Ο διευθυντής της έρευνας, καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος», συνοδευόμενος από τους:  Λένα Διβάνη, διάσημη συγγραφέα, Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και την Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτρια. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.

Η ροή της εκδήλωσης

Αρχικά, αφού ο Πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ, Αντώνης Καρατζάς, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, ο λόγος δόθηκε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σκεπτικό της έρευνας για το αναγνωστικό κοινό και τις διαφορές με την τελευταία παρόμοια έρευνα στη χώρα που είχε πραγματοποιηθεί πριν 12 χρόνια από το ΕΚΕΒΙ. Έπειτα, ακολούθησε η επίδειξη ορισμένων από τα αποτελέσματα καθώς και προτάσεις για πολιτική δράση πάνω στο ζήτημα. Αφού ο διευθυντής της έρευνας τελείωσε την ομιλία του, προβλήθηκε ένα βίντεο δικής του έμπνευσης και σκηνοθεσίας Όλγας Μαλέα, που βασίζεται στο εγχείρημα του Privilege Walk, το οποίο ο καθηγητής έχει επιχειρήσει και σε άλλες δραστηριότητες για να εξηγήσει τις κοινωνικές ανισότητες. Παρουσιάστρια του βίντεο ήταν η ηθοποιός Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές του πάνελ κάθισαν στο κέντρο του αμφιθεάτρου και, υπό τον συντονισμό της Ξένιας Κουναλάκη, προχώρησαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου οι καλλιτέχνες από την πλευρά τους, διηγήθηκαν τη δική τους ιστορία με την ανάγνωση, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έδινε την επιστημονική χροιά. Τέλος, δόθηκε ο λόγος στο κοινό, όπου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από ανθρώπους του βιβλίου και όχι μόνο. Μάλιστα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο.

Η έρευνα

Ένα επίσης πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της έρευνας είναι πως κυκλοφορεί δωρεάν σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του ΟΣΔΕΛ. Ωστόσο, αν κάποιος επιθυμεί να την αποκτήσει σε έντυπη μορφή, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Gutenberg.

Εκ μέρους του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της ομάδας του, σας ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη σας και δεσμευόμαστε για παρόμοια εγχειρήματα με αντίστοιχα αποτελέσματα στο μέλλον!

Φωτογραφίες: © Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC