Εκδήλωση: Για την Ελλάδα του ’21- Οι αφανείς πολίτες

Περιήγηση:
Εκδήλωση: Για την Ελλάδα του ’21- Οι αφανείς πολίτες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ’21

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στα πλαίσια του εθνικού  εορτασμού και της ευκαιρίας που προσφέρεται για έναν συλλογικό αναστοχασμό σχετικά με το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, ο καθηγητής Ν. Παναγιωτόπουλος εμπνεύστηκε και οργάνωσε, σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ,  τη δημόσια εκδήλωση “Για την Ελλάδα του ’21- Οι αφανείς πολίτες” η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, με στόχο να συμβάλει στο να τεθούν με οργανωμένο και δημόσιο τρόπο τα εξής θεμελιώδη ζητήματα: Σε ποια Ελλάδα ζούμε; Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε; Πώς θα φτάσουμε σε αυτήν;

Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση βασίστηκε στην παρουσίαση τριών επιστημονικά καινοτομικών ερευνών του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: οι δύο υλοποιήθηκαν από τον ίδιο και την ερευνητική του ομάδα και εκδόθηκαν σε δύο τόμους (”Οι αφανείς: κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα” και ”Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα”) υπό τον γενικό τίτλο Για την Ελλάδα του ’21 στις εκδόσεις Πεδίο, και η τρίτη υλοποιήθηκε και εκδόθηκε στα πλαίσια του ΙΝΕ (”Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά”).

Ο συνδυασμός, η διάχυση, η δημόσια έκθεση και υποστήριξη των ιδιαίτερων αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών τροφοδοτεί τον επιχειρούμενο εθνικό αναστοχασμό με το απαραίτητο υλικό. Τα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται στις απόψεις των ίδιων των Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων για τις σχέσεις που διατηρούν με το παρόν και το μέλλον της χώρα τους, για το πως σκέφτονται να διαιωνίσουν την ύπαρξή τους, και κατ’ επέκταση, την κοινωνία της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα.

Επιπρόσθετα, οι παραπάνω έρευνες εστιάζουν στην κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τις απόψεις για το παρόν και μέλλον της Ελλάδας των λαϊκών στρωμάτων αλλά και πολλών κατηγοριών Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων στους οποίους σπάνια δίνεται ο λόγος και θέση στην δημόσια σφαίρα, παραμένοντας “αφανείς”.

Στην δημόσια αυτή εκδήλωση συμμετείχαν  εκπρόσωποι της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας πολιτών, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι με τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις τους στήριξαν, εμπλούτισαν και κατέστησαν την συγκεκριμένη εκδήλωση προσιτή σε τους πολίτες.

Στην εκδήλωση μίλησαν:

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Γιάννης Παναγόπουλος: Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιώργος Καμίνης: Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιώργος Κατρούγκαλος: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια και παρουσιάστρια: Ελεωνόρα Ορφανίδου: Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνική Παραγωγός στον ρ.σ «Αθήνα 9.84»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις (ως ένθετη θεματική ενότητα) του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του εκπαιδευτικού σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Παύλου Λιαρόπουλου.

  1. Γιάννης Στουρνάρας

2. Παύλος Λιαρόπουλος

ΔΡΩΜΕΝΑ

1. Ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου

2. Θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς: Μανόλη Μαυροματάκη, Φιλαρέτη Κομνηνού

3. Θεατρικό μονόπρακτο σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη

4. Εικαστικά banners βασισμένα στο ζωγραφικό έργο του Γιώργου Ρόρρη

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

Γ. Παναγόπουλος, Ε. Ορφανίδου, Ν. Παναγιωτόπουλος