Εκδήλωση MIRRORS: Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση

Περιήγηση:
Εκδήλωση MIRRORS: Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση

Στα πλαίσιο να προταχθεί η δημόσια λειτουργία της κοινωνιολογίας, στις 25 Ιανουαρίου 2016, διοργανώθηκε, στο Μουσείο Μπενάκη, η δημόσια εκδήλωση, έμπνευση του Ν. Παναγιωτόπουλου, με τίτλο ”MIRRORS: Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση”, βασισμένη στην ομώνυμη, τριπλή, κοινή έκδοση των Νίκου Παναγιωτόπουλου, Franz Schultheis και Βένιας Δημητρακοπούλου (εκδ. Αλεξάνδρεια). Στόχος της εκδήλωσης  να αναδειχθεί η ανάγκη ένωσης των συμβολικών όπλων των τεχνών και των κοινωνικών επιστημών για τη δημιουργία μιας νέας μορφής παρέμβασης των διανοουμένων στον δημόσιο χώρο, ικανή να υπερασπιστεί έναν κοινωνικό κόσμο που κλυδωνίζεται και αποδομείται από τις νέες διεθνείς μορφές κυριαρχίας.

Με την προσοχή τους στραμμένη στη σημερινή Ευρώπη, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη ρεαλιστική ουτοπία που τη χαρακτήριζε αρχικά, μετασχηματίζοντας τα πολιτικά όνειρα πολλών πολιτών της σε εφιάλτη, οι δύο κοινωνιολόγοι μελέτησαν ο ένας την Ελλάδα και ο άλλος τη Γερμανία, τα δύο φαινομενικά αντίθετα παραδείγματα της ευρωπαϊκής «οικογένειας», με στόχο να αναδείξουν τις βαθιές αντιφάσεις του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.  Παρουσιάζοντας αντικριστά τα αποτελέσματα των ερευνών τους, προτείνουν στον αναγνώστη μια συγκριτική ακτινογραφία των δύο κοινωνιών, της ελληνικής και της γερμανικής, οι οποίες, παρά τα φαινόμενα, διέπονται εξίσου από τις δριμείες κοινωνικοϊστορικές μεταβολές που υπαγορεύει η ριζοσπαστικοποιημένη εμπορευματική λογική του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Στα δύο βιβλία που τιτλοφορούνται Η οικονομία της αθλιότητας και Η αθλιότητα της οικονομίας, γυναίκες και άνδρες καταθέτουν το καθημερινό τους βίωμα μέσα σε έναν ανομικό κοινωνικό κόσμο, μιλώντας για τη ζωή τους, από την οποία η σημερινή κρίση φαίνεται να έχει αφαιρέσει κάθε υλοποιήσιμο και προβλέψιμο μέλλον.”

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
Νίκος Ξυδάκης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Λυδία Δαμπασίνα, ζωγράφος
Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Βασίλης Παπαβασιλείου, σκηνοθέτης-ηθοποιός
Jerôme Bourdieu, διευθυντής ερευνών (INRA), διευθυντής σπουδών (EHESS)*
Bernard Vernier, ομότιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Lyon II*

Αποσπάσματα των βιβλίων διάβασαν ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Μάνια Παπαδημητρίου.

Φωτογραφικό υλικό

 

 

 

Ε. Τσακαλώτος, Β. Παπαβασιλείου, Ν. Ξυδάκης, Β. Vernier, A. Λυμπεράκη, Μ. Παπαδημητρίου

 

Λ. Δαμπασίνα, J. Bourdieu, E. Τσακαλώτος, Β. Παπαβασιλείου

 

Ν. Παναγιωτόπουλος, F. Franz Schultheis