Σεμινάριο Τήνου: Κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα: Αιτίες κι επιπτώσεις

Περιήγηση:
Σεμινάριο Τήνου: Κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα: Αιτίες κι επιπτώσεις

 

Το 2012, στις αρχές της κρίσης, είχαμε την τιμή να οργανώσουμε ως Κοινωνικές Επιστήμες ένα τριήμερο διεθνές επιστημονικό σεμινάριο στην Τήνο, με επιστήμονες από χώρες όλου του κόσμου, με βασικό θέμα «Κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα: Αιτίες και επιπτώσεις». Η κρίση που πρωτόγνωρα είχε πλήξει όλον τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς την απάντηση των κοινωνικών επιστημόνων, και μάλιστα υπό το πέπλο μιας διεθνής συνεργασίας, και αυτό ήταν που προσπάθησε να επιτύχει αυτό το σεμινάριο. Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ίδρυμα Bourdieu και τον Δήμο Τήνου, ενώ διεξήχθη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από τις 29/6 έως τη 1/7

Χαρακτηριστικό είναι πως, εκτός από τον διευθυντή του ΚΕ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο σεμινάριο παρόντες ήταν συνάδελφοι από: Γαλλία, Τυνησία, Βραζιλία, Τουρκία, Ιταλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Λίβανο, Αίγυπτο, Αλγερία και Γερμανία!

 

Παρουσίαση σεμιναρίου

Ο Δήμος Τήνου και τo επιστημονικό Ίδρυμα Bourdieu με έδρα την Ελβετία και, ειδικότερα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου, διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό σεμινάριο με θέμα: «Κρίση στη Ευρώπη και στην Ελλάδα: αιτίες κι επιπτώσεις». Το σεμινάριο αυτό το οποίο θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στις 29/6,30/6, 1/7, έχει ως αντικείμενο την κρίση των τρόπων κοινωνικής αναπαραγωγής που πλήττει διάφορες ευρωπαϊκές κοινωνίες καθώς και τις συναφείς επιπτώσεις τους, όπως αυτές εκδηλώνονται σήμερα σ’ αυτές, και ειδικότερα στις διάφορες μεσογειακές χώρες.

Η κρίση αυτή, είναι αλήθεια, παραπέμπει σε ειδικά οικονομικά συγκείμενα, σε ποικίλες κοινωνικοδομικές συνθήκες και σε διαφορετικές πολιτικές δυναμικές. Ωστόσο, είναι νόμιμο να αναρωτηθεί κανείς σχετικά με ορισμένες αναλογίες και παραλληλισμούς που χαρακτηρίζουν τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, όπως, λ.χ. η δομική ανεργία, η οποία πλήττει ευρύτερα τη νεολαία σε διάφορες χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία).

Το σεμινάριο σκοπεύει να αντιμετωπισθεί το σύνθετο ζήτημα αυτό ως μια πολύπλοκη κρίση, διαφόρων διαστάσεων οι οποίες σε ένα βαθμό είναι αλληλοεξαρτώμενες: κρίση ασφαλώς οικονομική, αλλά κοινωνική (λ.χ κρίση αναπαραγωγής των μεσαίων τάξεων, ανασφάλεια των νέων, κυρίως των νέων με υψηλό σχολικό κεφάλαιο, κ.ά) και πολιτική, κρίση του κράτους (λ.χ αμφισβήτηση των τρόπων πολιτικής κανονικοποίησης των αγορών, κρίση νομιμότητας του πολιτικού συστήματος η οποία εκδηλώνεται, εδώ και τώρα, υπό μορφή εξεγέρσεων και διαμαρτυριών των νέων στις αντίστοιχες χώρες, κά).

Στο σεμινάριο αυτό, ανοικτό στο κοινό, θα συμμετάσχουν ερευνητές κι ερευνήτριες από διάφορες χώρες, και ειδικότερα από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω.

Συμμετέχοντες

Στο σεμινάριο, συμμετείχαν οι εξής επιστήμονες:

Jérôme Bourdieu- Γαλλία- Οικονομική Σχολή Παρισίου

Franck Poupeau-Γαλλία- Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών Παρισίου

Michael Gemperle-Ελβετία- Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας St. Gallen

Patricia Holder-Ελβετία- Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας St. Gallen

Franz Schultheis- Ελβετία- Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας St. Gallen

Nicola De Luigi- Ιταλία- Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

José Luis Moreno Pestaña-Ισπανία-Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας

Jose Virgilio Pereira-Πορτογαλία- Φιλοσοφική σχολή στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο

Iman Faraq-Αίγυπτος-Ανεξάρτητος ερευνητής πολιτικής κοινωνιολογίας

Daho Djerbal-Αλγερία- Περιοδικό NAGD

Gilbert Achcar-Λίβανος- Αφρικανικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Jessé José Freire de Souza-Βραζιλία-Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Juiz de Fora

Ullrich Bauer-Γερμανία-Πανεπιστήμιο Essen-Duisburg

Uwe Bittlingmayer-Γερμανία- Παιδαγωγική Σχολή Φράιμπουργκ

Carsten Keller-Γερμανία-Κέντρο Marc Broch, Βερολίνο

Fadila Boughanemi-Τυνησία

Esin Özgür-Τουρκία

ZehraBahadir-Τουρκία